Diet- och näringstips
Komponenterna av mat som kroppen använder för att bibehålla sig är kända som näringsämnen.
Näringsämnen kan delas in i två stora kategorier; makronäringsämnen (proteiner, kolhydrater och fett), stora mängder krävs för energi och tillväxt och mikronäringsämnena (vitaminer och mineraler), som behövs i små mängder för tillväxt och för att underlätta regelbundna kroppsfunktioner. Även om de inte nödvändigtvis betraktas som näringsämnen är vatten och fiber också viktiga delar av en hälsosam diet.
Människokroppen har förmågan att själv syntetisera vissa näringsämnen. De som inte kan produceras iall eller i tillräcklig mängd måste levereras av mat och kosttillskott. Sådana näringsämnen är kända som viktiga näringsämnen. Om du inte får tillräckligt med dem i din kost utvecklar kroppen potentiellt skadliga brister. Livsmedel varierar i mängder och typer av näringsämnen de har. Ingen enda typ av mat ger alla näringsämnen som krävs för god hälsa. För högsta näring måste man konsumera en mängd olika livsmedel. På samma sätt kan livsmedel som saknar vissa näringsämnen fortfarande vara en del av en balanserad kost så länge som andra livsmedel eller kosttillskott ger kroppen de bristande näringsämnena.
När du börjar träna ett fitnessprogram, är det viktigt att du också undersöker din kost. Det innebär att du vet vad du äter och skär ner på saker som socker, läsk, bearbetade matar och snacks. Begränsningen av koffein, alkohol och cigaretter kan också bidra till att främja hälso- och fitnessnivåer. Efter rengöring av kosten är det också viktigt att räkna ut hur mycket man ska äta. Att bestämma rätt portion (servering) storlek är en viktig del av god näring. Precis lika viktigt är att hålla reda på vad du äter och dricker.
En balanserad kost med hälsosamma källor av protein, kolhydrater och fetter bör söka. Protein är viktigt för vår hälsa, eftersom det underlättar tillväxt och reparation av muskelvävnad. Dess idealiska källor inkluderar magert rött kött, kyckling, fisk, mejeri och ägg. Kolhydrater är viktiga för att ge energi och stimulera anabola hormoner, särskilt insulin. Hög fiber, frukt, grönsaker och låga glykemiska kolhydrater är föredragna, förblir borta från de mycket bearbetade och sockerbelastade produkterna. Fett är inte bara en energibutik utan också för dess roll för att möjliggöra olika anabola funktioner inom kroppen. Omättade och essentiella fettsyrarika vegetabiliska oljor är de ofta rekommenderade fettkällorna.